اجرایی شدن حکم بازداشت پوتین در ارمنستان، گزارش رویترز درباره نشست آینده آژانس درباره ایران، محکومیت دو فرد در آمریکا به اتهام تلاش برای فروش نفت ایران، حمله مقاومت عراق به پایگاه آمریکایی در سوریه و ابراز نگرانی عمیق ژاپن از همکاری نظامی چین و روسیه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اجرایی شدن حکم بازداشت پوتین در ارمنستان
دیوان کیفری بینالمللی(ICC) اعلام کرد، با توجه به اینکه جمهوری ارمنستان اسناد مرتبط با تایید و تصویب اساسنامه رم را رسما در اختیار این دیوان قرار داده است، از اول فوریه ۲۰۲۴ به عضویت کامل دیوان کیفری بین المللی درخواهد آمد.
اجرایی شدن حکم بازداشت پوتین در ارمنستان، گزارش رویترز درباره نشست آینده آژانس درباره ایران، محکومیت دو فرد در آمریکا به اتهام تلاش برای فروش نفت ایران، حمله مقاومت عراق به پایگاه آمریکایی در سوریه و ابراز نگرانی عمیق ژاپن از همکاری نظامی چین و روسیه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اجرایی شدن حکم بازداشت پوتین در ارمنستان
دیوان کیفری بینالمللی(ICC) اعلام کرد، با توجه به اینکه جمهوری ارمنستان اسناد مرتبط با تایید و تصویب اساسنامه رم را رسما در اختیار این دیوان قرار داده است، از اول فوریه ۲۰۲۴ به عضویت کامل دیوان کیفری بین المللی درخواهد آمد.
در بیانیه مطبوعاتی این دیوان آمده است: ارمنستان به یکصدوبیستوچهارمین کشوری تبدیل خواهد شد که به اساسنامه(رم) میپیوندد.
همچنین براساس این بیانیه، مقامات ارمنستان در مکاتبه با دیوان کیفری بین المللی اعلام کردهاند که این کشور «صلاحیت قضایی این دیوان در احکام صادره از ۱۰ ماه می ۲۰۲۱ به بعد را میپذیرد.»
مسکو پیشتر از ارمنستان بهدلیل پیوستن به اساسنامه رم انتقاد کرده و آن را اقدامی غیردوستانه خوانده بود. میخائیل گالوزین، معاون وزیر خارجه روسیه گفته است، دیوان کیفری بینالمللی ـ که پیش از این حکم بازداشت مقامات ارشد روسیه از جمله ولادیمیر پوتین، رییس جمهور این کشور را صادر کرده است ـ هیچ ارتباطی با عدالت ندارد، زیرا نهادی سیاستزده است و برای آنهایی که مطلوب غرب نیستند، قرار بازداشت صادر میکند. به گفته گالوزین، این احکام «کاملا باطل بوده و محلی از اعراب ندارند.»
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان نیز در این میان مدعی شده است که ایروان رویکرد سیاست خارجی خود را تغییر نخواهد داد و تایید اساسنامه رم، به هیچ عنوان اقدامی علیه روسیه نیست و فرآیند تصویب آن پیش از صدور حکم بازداشت برای پوتین آغاز شده بود.
گزارش رویترز درباره نشست آینده آژانس درباره ایران
یک خبرگزاری آمریکایی گزارش داد با وجود تهدیدهای غرب مبنی بر صدور قطعنامه جدید علیه برنامه هستهای ایران، آمریکا در نشست آتی شورای حکام چنین قطعنامهای تصویب نخواهد کرد.
رویترز به نقل از مقامات غربی آگاه نوشت که احتمالاً در نشست آتی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامهای علیه برنامه هستهای ایران تصویب نخواهد شد، چون دولت آمریکا در حال حاضر درگیر جنگ غزه بوده و در سال میلادی آینده نیز انتخابات ریاست جمهوری در پیش دارد.
مقامات آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود، به رویترز گفتند که احتمال تصویب قطعنامه در نشست آتی شورای حکام پایین است، زیرا آمریکا قصد دارد از تنشهای دیپلماتیک و هستهای با تهران اجتناب کند.
به ادعای یکی از دو گزارش محرمانه سازمان انرژی اتمی که به رویت رویترز رسیده، ایران حالا برای ساخت سه بمب هستهای، اورانیوم ۶۰ دارد.
هرچند به گزارش رویترز، قدرتهای غربی در ماه سپتامبر، ایران را تهدید به تصویب یک قطعنامه الزامآور کرده بودند، مقامات ارشد غرب اذعان دارند که در حال حاضر این امر ناممکن است.
در این گزارش به نقل از چهار مقام آمریکایی آمده است: در وضعیت کنونی احتمالاً یک بیانیه قاطع اما غیرالزامآور تصویب خواهد شد که ایران را به تصویب اقدامات جدیتر در نشست سال آینده شورای حکام تهدید میکند.
همچنین یک مقام ارشد اروپایی به رویترز گفت: در حال حاضر نمیتوانیم علیه ایران قطعنامهای تصویب کنیم، زیرا این کار ممکن است آنها را به غنیسازی ۹۰ درصدی (اورانیوم لازم برای ساخت سلاح هستهای) وادار کند.
علاوه بر این، دو دیپلمات دیگر غربی گفتند که تنها اقدام ممکن در ماههای آتی، حمایت از تلاشهای سازمان بینالمللی انرژی اتمی برای تقویت نظارت بر برنامه هستهای ایران خواهد بود.
یکی از این دیپلماتها به رویترز گفت: هنوز معلوم نیست، ایران به کشوری هستهای بدل میشود یا خیر؛ اما این کشور فعلاً به غنیسازی ادامه خواهد داد.
محکومیت دو فرد در آمریکا به اتهام تلاش برای فروش نفت ایران
وزارت دادگستری آمریکا روز جمعه اعلام کرد، دو مرد در تگزاس را به اتهام تلاش برای فروش نفت ایران در نقض تحریم های این کشور و توطئه برای پولشویی مجرم شناخته است.
یک هیات منصفه در تگزاس، ژنیو وانگ ۴۲ ساله و دانیل ری لین ۴۲ ساله را روز چهارشنبه مجرم شناخت و اکنون هر یک از این افراد با مجازات حداکثر ۴۵ سال زندان مواجه هستند.
وزارت دادگستری آمریکا روز جمعه به وقت محلی در بیانیه ای ادعا کرد: این دو مرد قصد داشتند از ایران نفت بخرند، منشا آن را پنهان کنند و سپس آن را به پالایشگاهی در چین بفروشند.
لین رئیس شرکت خصوصی استاک رویالیتی مستقر در تگزاس است که حقوق معدنی نفت و گاز را به صندوق های سرمایه گذاری و گروه های سهام خصوصی می فروشد.
این دو فرد به همراه سه تن دیگر در سال ۲۰۲۰ در دادگاه منطقه ای ناحیه شرقی پنسیلوانیا متهم به تلاش برای فروش نفت ایران شده بودند. سوابق دادگاه نشان می دهد که آنها به تلاش برای فروش نفت ایران اعتراف کرده اند.
مت اولسن، رئیس بخش امنیت ملی وزارت دادگستری در بیانیهای گفت: «وزارت دادگستری کسانی را که تحریمهای آمریکا را نقض میکنند و امنیت ملی ما را برای سود شخصی به خطر میاندازند، مجازات خواهد کرد.»
پیش از این، خبرگزاری رویترز اعلام کرده بود، واردات نفت چین از ایران به بالاترین میزان خود رسیده است؛ زیرا ایران تولید خود را با وجود تهدیدهای آمریکا درباره وضع تحریمهای بیشتر برای این کشور، افزایش میدهد.
حمله مقاومت عراق به پایگاه آمریکایی در سوریه
مقاومت اسلامی عراق در بیانیهای اعلام کرد که پایگاه آمریکایی «تل بیدر» در غرب شهر حسکه در شمال شرق سوریه را هدف قرار داد.
«مقاومت اسلامی عراق» در بیانیهای دیگر اعلام کرد که پایگاه آمریکایی «تل بیدر» در غرب شهر حسکه در شمال شرق سوریه را با دو فروند پهپاد مورد حمله قرار داد و تأکید کرد که این پهپادها مستقیم به اهداف خود اصابت کردند.
مقاومت عراق اعلام کرد: در پاسخ به جنایات دشمن صهیونیستی علیه مردم غزه، مبارزان ما دست به این حمله زدند.
مقاومت عراق در دو حمله دیگر نیز دو پایگاه غیرقانونی اشغالگران آمریکایی در عراق یعنی عین الاسد در استان الانبار و پایگاه حریر در کردستان عراق را هدف حملات پهپادی قرار داد.
ابراز نگرانی عمیق ژاپن از همکاری نظامی چین و روسیه
فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن در دیدار با شیجین پینگ، رئیس جمهور چین در حاشیه نشست سازمان همکاری اقتصادی آسیا-اقیانوسیه در سانفرانسیسکو، از همکاری نظامی چین و روسیه در نزدیکی ژاپن ابراز نگرانی کرد.
کیشیدا در نشست خبری پس از این دیدار گفت: بار دیگر تاکید میکنم که صلح و ثبات در تنگه تایوان برای جامعه بینالملل از جمله ژاپن اهمیت زیادی دارد. درباره دریای جنوبی چین نیز یک بار دیگر نگرانیهای عمیق خود را ابراز کرده و خواستار خروج فوری شناورهای چینی از منطقه انحصاری اقتصادی ژاپن هستیم.
رسانه دولتی چین مدعی شده است که رئیس جمهور این کشور در ملاقات با کیشیدا گفته است که ژاپن و چین باید با توجه به تحولات جاری پیشرفته و روی منافع مشترک و رسیدگی درست به مناقشات تمرکز کنند. دو کشور باید با توجه به الزامات عصر نوین، نسبت به توسعه روابط چین-ژاپن پایبند باشند.»
بهدنبال رزمایشهای نظامی واشنگتن و توکیو در حوالی تنگه تایوان، تنشهای نظامی در منطقه اقیانوسیه افزایش پیدا کرده است. توکیو در ماه سپتامبر مدعی شد که شش کشتی چینی از جمله چندین ناو جنگی، ناوشکن و یک ناو هواپیمابر «شاندونگ» را در حدود ۶۵۰ کیلومتری جزیره میاکوجیما واقع در شرق تایوان رصد کرده است.
رهاسازی پسماند نیروگاه اتمی فوکوشیما ژاپن به اقیانوس آرام از دیگر مباحث مطرح در دیدار طرفین بود. پس از آنکه ژاپن در ماه آگوست پسماند آغشته به مواد رادیواکتیو نیروگاه اتمی فوکوشیما را در اقیانوس آرام تخلیه کرد، چین واردات تمام غذاهای دریایی توکیو به پکن را ممنوع و ژاپن را متهم کرد که به اقیانوس آرام همچون «فاضلاب» نگاه میکند. ژاپنیها مدعی هستند که پسماند تخلیه شده «بیضرر است.»
با این حال، رئیس جمهور چین در گفتوگو با کیشیدا، در این باره ابراز نگرانی کرد و گفت: رهاسازی پسماند آلوده نیروگاه اتمی فوکوشیما ژاپن، سلامت تمام انسانها، زیست دریایی و منافع جمعی بینالمللی را تهدید میکند.
جینپینگ همچنین از ژاپن خواست تا چه در داخل و چه خارج از این کشور، نگرانیهای مشروع دراینباره را جدی بگیرد.
منبع: تابناک